Atferdsbasert hestetrener trinn 1

Grunnkurs i hestens atferd og trening

Vil du lære

 • Hvordan du effektivt kan trene inn nye øvelser og sette hesten opp for suksess.
 • Hvordan miljøfaktorer, oppstallingsforhold og trening påvirker hestens velferd og atferd.
 • Hvordan du kan analysere hestens atferd for å finne årsaken til utfordringer og legge inn tiltak for å hjelpe hesten.
 • Hvordan du kan bruke kroppsspråket ditt i kommunikasjon med hesten?
 

Studiet egner seg for deg som jobber eller vil jobbe med hest som instruktør, veterinær, hovslager, dyrepleier, lærer og lignende. 

Målet i grunnstudiet er at du skal ha en god forståelse for hvordan atferd, velferd og trening henger sammen og hvordan vi kan lete etter årsak når noe ikke fungerer. 

 

Hvordan foregår studiet?

Studiet starter i august med avsluttende eksamen i juni. Det er også mulig å ta over to år. 

 • Nettbaserte forelesninger og oppgaver du kan ta akkurat når det passer deg.
 • Praktisk trening du skal gjennomføre hjemme. Du får steg for steg filmer på noen av øvelsene og noe skal du legge opp treningsplaner selv. Hver uke har du muligheten til å filme treningen og få tilbakemeldinger. Målet er at du skal bli trygg på å lære inn nye øvelser uavhengig av hva de er.
 • Det er fire praktiske samlinger i løpet av året. Det er to samlinger høst og to vår i små grupper.

Du trenger tilgang på en hest å gjennomføre egentreningen sammen med. 

Temaer

Hvordan fungerer hesten

Du vil lære hva som definerer god dyrevelferd hos hest, og hvordan du kan tilrettelegge for dette i hestens liv og trening. Vi vil se på hestens atferd i sitt naturlige miljø, og hvordan miljøet vi plasserer tammhester påvirke hestens atferd og helse.

Vi vil blant annet gå gjennom atferdsbehov, stereotypier og hva som er viktig å tenke på i forhold til oppstalling. Du vil lære om emosjoner, hvordan og hvorfor du skal ta hensyn til hestens følelser i arbeidet. Hestens sanser, hvordan de oppfatter omgivelsene og hvordan det påvirker trening og håndtering.

Hvordan hesten lærer

Vi vil se på læringsteori både med hensyn til hvordan du kan trene hesten mest mulig effektivt, men også hvordan du kan analysere hva som motiverer hestens atferd. Du vil lære å lage en treningsplan, tilpasse og gjennomføre den. I den praktiske treningen starter du med hvordan du kan bruke mat som belønning på en måte som gir en rolig og høflig hest.  Senere skal du lære inn mange forskjellige øvelser så du er komfortabel uavhengig av hva du vil lære hesten. Noe av treningen får du steg for steg filmer og for noe skal du lage egne treningsplaner, uansett får du tett oppfølging. Noen eksempler er øvelser som krakk, target, unghest trening, tøyle signaler, være bundet, løfte bein.

Video Poster Image

Dressur for hestens kropp

Vi jobber uavhengig av gren med fokus på hvordan treningen påvirker hestens helse. Du bestemmer selv om du vil gjennomføre treningen fra bakken, ryggen, vogn eller frihetsdressur. Frisk hest og sundt bevegelsesmønster er målet.

Video Poster Image

Hestens signaler og kommunikasjon

I dette temaet vil du lære om hestens signaler både når de kommuniserer med hverandre og med mennesker. Du vil lære hvordan du kan bruke ditt eget kroppsspråk for å kommunisere best mulig med hesten. Mange konflikter og farlige situasjoner kommer fra utfordringer i kommunikasjonen mellom hest og menneske.

Stressresponsen og hvorfor det er viktig i miljøtrening

Du vil lære hvordan du kan bruke stressteori til å legge opp miljøtrening på hestens premisser.  Kontroll over atferden uten å gjøre noe med frykt nivået varer bare frem til hesten er mer redd for det de møter en oss. Du vil blant annet jobbe med hengertrening, separasjonsangst og generell miljøtrening for å gjøre hesten trygg på nye ting.

Video Poster Image

Helse

Smerte, sykdommer og skader relatert til trening. Vi vil også innom andre temaer relatert til helse som foring og forplanlegging.

Frivillig helsestell

Vi kommer til å jobbe med temaer som markkur, berøring, sprayflaske og lignende. I dette temaet jobber vi også med hvordan man kan skape en best mulig opplevelse for hesten når vi er nødt til å gjennomføre sykestell. 

 

 

Bruk av lek i treningen

 Et av de mest effektive verktøyene vi har er lek. Læring går raskere under lek. Miljøtrening når hesten ser på situasjonen som lek er veldig effektivt og sist men ikke minst er det mulig å leke fram øvelser som hesten ellers syns er vanskelig. 

Det som er viktig for å lykkes med å få hesten til å oppfatte treningen som lek er at vi må jobbe godt innenfor hestens komfort sone og lage plass til at hesten får være den som tar initiativ. 

Hvem møter du? 

Skolen for atferdsbasert hestetrening drives av etolog og atferds konsulent Margrete Lie. 

 Utdanning

Master i Etologi ved Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Atferdskonsulent – NMBU og Norsk atferdsgruppe for selskapsdyr. 

Bachelor hestevitenskap- NMBU

Autorisert hestemassør- Nordisk heste- og hundeterapiskole 

 

"Margrete er en fantastisk koselig og positiv instruktør som virkelig vet å finne frem det beste i både hest og menneske. Hun er utolig flink til å se individet, tilpasse treningen og bygge selvtillit hos den enkelte ekvipasje. Undervisninene er alltid fylt med kunskapsrik informasjon og et stort smil om munnen."

Silje Klevstul

"Margrete er en unik trener som ser helheten og bygger opp et ekte tillitsforhold med både hesten og mennesket. Alt gjøres i takt med hestens forutsetninger og natur for å oppnå mestring, og hun tilpasser formidling og oppgaver ut fra det. Hun tar seg god tid, lytter og kommer alltid med konstruktive tilbakemeldinger. Jeg setter ekstra stor pris på at hun forklarer, og er veldig flink til å begrunne underveis. Hun er en kunnskapsrik og profesjonell samarbeidspartner, alltid forberedt, blid og løsningsorientert. Margrete har lagt så gode og trygge premisser for oss, og takk til henne har min følsomme og unge hest hatt en imponerende fremgang. Jeg anbefaler Margrete på det sterkeste, vi er heldige å ha henne som trener!"

Silvia Strøm

Full pris er 65 000,- spar 6000 ved påmelding før 31 mai.

59 000,-

 • Nettbaserte forelesninger og oppgaver
 • Treningsfilmer
 • Fire praktiske samlinger a 4 og 5 dager
 • Ukentlig oppfølging av egen trening
 • Tilgang på undervisnings materiale så lenge skolen eksisterer
 • Du kan dele opp i 13 betalinger om du tar skolen over 1 år: 4600,- eller 24 betalinger om du tar over to år: 2600,-.

Har du spørsmål om trener utdanningen?

 

Meld deg på atferdsbasert hestetrener trinn 1